Een gezonde zwangerschap is wat iedere moeder in spe graag wilt, maar hoe kun je je hier nu zo goed mogelijk op voorbereiden? De eerste weken van een zwangerschap zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van een baby, de meeste vrouwen komen er echter pas na een aantal weken achter dat ze zwanger zijn. Hierom is het belangrijk om goed voorbereid zwanger te worden. Vanaf het moment dat je weet dat je graag zwanger zou willen worden kun je beginnen met de voorbereidingen. Niet alleen met de leuke dingen zoals het uitkiezen van een babykamer of pretecho bureau,  ook met de voorbereidingen op het gebied van jouw gezondheid.

 

Foliumzuur

Foliumzuur is een belangrijke vitamine die je nodig hebt voordat je zwanger wordt. Het is goed om vanaf ongeveer vier weken voor de bevruchting tot en met de tiende week van de zwangerschap foliumzuur tabletten te slikken. De kans op een kindje met een open rug wordt hierdoor extra klein. De aanbevolen hoeveelheid is 0,4 of 0,5 mg per dag te slikken.

 

Gebruik van medicijnen

Wanneer je medicijnen gebruikt is het belangrijk om met de behandelend arts te bespreken of je deze medicijnen mag gebruiken tijdens je zwangerschap. In sommige gevallen zal een arts zeggen dat je moet stoppen met de medicijnen, soms kan de dosis aangepast worden of je krijgt een ander medicijn voorgeschreven wat wel geschikt is om te nemen tijdens de zwangerschap. Let hierbij op dat ook zalfjes schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren baby, het gaat niet alleen maar om tabletten. Het enige wat je zonder overleg kunt gebruiken is paracetamol.

 

Ziekten

Sommige chronische ziektes of klachten hebben extra aandacht nodig tijdens een zwangerschap. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, diabetes, schildklierziektes, trombose, epilepsie, astma en depressies. Bespreek met je huisarts of specialist waar je op moet letten tijdens je zwangerschap.

Houd ook rekening met eventuele erfelijke ziekten. In sommige gevallen kun je hier onderzoek naar laten doen, bijvoorbeeld wanneer er een ziekte in de familie voorkomt.

 

Leeftijd en gewicht

Hoe ouder een vrouw is wanneer ze zwanger wordt, hoe groter de kans is dat de baby afwijkingen heeft. Iedere vrouw in Nederland kan vroeg in de zwangerschap bloedonderzoek en een echo laten doen om in te schatten hoe groot de kans is dat er iets mis is met de baby.

Een gezond gewicht draagt bij aan de vruchtbaarheid. Bij zowel onder- als overgewicht kunnen er problemen voorkomen tijdens de zwangerschap en de bevalling.

 

Roken en drugs

Zodra je zwanger wilt worden is het belangrijk om te stoppen met roken en het gebruik van drugs. Bij drugsgebruik wordt er geen onderscheid gemaakt tussen hard- en softdrugs.

Roken vermindert de vruchtbaarheid, het vergroot de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Voor mannen geldt dat roken, alcohol en drugs de vruchtbaarheid kunnen verminderen.