Een gezin runnen en je kind(eren) opvoeden gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn. Misschien heb je soms wel het idee dat je wat hulp kunt gebruiken bij de opvoeding van je zoon of dochter. Dit is helemaal niet zo vreemd, iedereen kan wel eens wat tips gebruiken of wat meer manieren willen leren om met je kindje om te gaan. Hier hoef je je helemaal niet voor te schamen, maar ga op zoek naar hulp.

Opvoeden doe je niet alleen

Misschien voelt het wel of de opvoeding iets is wat je alleen moet doen, dit is absoluut niet waar. Ben je benieuwd naar hoe je met bepaalde situaties om moet gaan? Of heb je vragen over opvoeden? Ga dan op zoek naar hulp. Zo kun je een gesprek aangaan met andere opvoeders, steun en hulp zoeken op internet of op zoek gaan naar professionele kennis.

Spreken met andere opvoeders

Praten met andere opvoeders – zoals ouders – is iets wat je gemakkelijk kunt doen. Je kunt in je familie en vriendenkring vragen hoe zij met bepaalde situaties omgaan. Ook op school kun je met andere ouders zaken bespreken rondom de opvoeding van je kindje. Helemaal wanneer je zelf maar 1 kind hebt kan het soms prettig zijn om manieren met andere ouders te bespreken. Wees niet bang om je onzekerheid te laten zien, iedere ouder heeft wel eens te maken met situaties waarin zij niet weten wat ze moeten doen. Wanneer je zelf vragen gaat stellen zullen anderen misschien juist wel heel blij zijn en zelf ook een hoop dingen willen bespreken over de opvoeding van hun kindje.

Internet

Er zijn verschillende fora te vinden online waar je vragen kunt stellen. Dus ben je misschien nog iets te onzeker om vragen aan je omgeving te stellen? Dan is het misschien wel fijn om anoniem vragen te kunnen stellen en een hoop moeders of vaders tegelijk te bereiken.

Kennis

Je kunt je gaan verdiepen in boeken en artikelen die de laatste jaren geschreven zijn over het opvoeden van kinderen. Je kunt de boeken aanschaffen, maar je kunt ze ook in de bibliotheek lezen. Zo hoef je niet meteen kosten te maken om kennis op te kunnen doen. Je kunt ook kennis opdoen via medewerkers van een instelling zoals Stichting Prisma.

Opvoeddeskundige

Heb je het idee dat je nog niet genoeg kennis opgedaan hebt of zijn je vragen nog onbeantwoord? Schakel dan een opvoeddeskundige in. Ook wanneer je het idee hebt dat je met problemen te maken hebt waar anderen zich niet in kunnen vinden. Het is natuurlijk mogelijk dat er iets meer aan de hand is met je kindje. Het is dan belangrijk om hulp in te schakelen. Je kunt altijd eerst naar je huisarts gaan, vanuit hier kan er een traject gestart worden om te kijken hoe jij als ouder geholpen kunt worden met het juist begeleiden en opvoeden van je zoon of dochter. Prisma biedt bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden aan, denk hierbij aan: gezinsbegeleiding, intensieve ambulante gezinsbegeleiding of intensieve ambulante gezinsbehandeling.