Het kloppen van je hart is normaal een teken dat het lichaam goed functioneert. Als je hart erg hard klopt of in een flink tempo, dan kan dit erg vervelend en verontrustend zijn. Wat is een normale hartslag en waarom bonst het hart op een bepaald moment flink door?

Normale hartslag

In rust slaat je hart zo’n zestig tot negentig keer met minuut. Als je aan het sporten bent of je je gespannen voelt kan dit oplopen. Als je echt flink sport kan het hart wel 160 keer per minuut slaan. Het horen kloppen van je hart is een normaal gegeven, maar het kan erg vervelend zijn als je hart voor je gevoel op hol slaat. Het hart bonst dan heel snel, sneller dan tijdens een heftig sportmoment, maar het hart kan ook onregelmatig slaan. Daarnaast ben je je erg bewust van je eigen hartslag, wat een gevoel van paniek kan opleveren.

Oorzaken van hartkloppingen

Zware hartkloppingen kunnen dus liggen aan de activiteit die je doet, zoals het lopen van een marathon. Ook de hoogte, bijvoorbeeld bij het beklimmen van een berg, kan zorgen voor hartkloppingen. Verdovende middelen hebben ook hun uitwerking. Denk hierbij aan drugs, roken, en alcohol maar ook koffie, cola of energiedrankjes kunnen bijdragen aan het bonzen van je hart. Een flinke maaltijd eten kan hier ook voor zorgen, maar ook stress of spanning dragen bij. Zo zijn hartkloppingen ook één van de symptomen van een burn-out. Je druk maken over je eigen hartslag is eveneens een oorzaak van het ontstaan van hartkloppingen.

Lichamelijke oorzaken

Er zijn naast bovenstaande oorzaken ook medische aandoeningen aan te wijzen waardoor hartkloppingen ontstaan. Wellicht lijd je aan een longontsteking, of heb je last van bloedarmoede, een schildklier die snel werkt kan ook een probleem zijn. Een hoge bloeddruk of een hartziekte kan ook een oorzaak zijn. Dit laatste gaat soms gepaard met het hebben van overgewicht en diabetes. Sommige medicijnen hebben een uitwerking op het hart. Mocht je niet zeker weten waar het aan kan liggen, dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. De arts meet vervolgens je bloeddruk op en kan eventueel verdere test uitvoeren zodat de juiste behandeling gestart kan worden. Een bloedtest afnemen, of een gesprek met de huisarts waarbij je de factor stress bespreekt kan al veel ziekten uitsluiten. Er kan eventueel een hartfilmpje worden gemaakt.