Ben jij niet uit bed te krijgen? Ben je ’s ochtends net zo moe als ’s avonds? Kun je de dag pas starten na een sterke kop koffie en heb je de hele middag het gevoel dat je wilt slapen? Je bent eigenlijk gewoon sterk vermoeid. Als je iets tegen je vermoeidheid wilt doen is het van belang om te weten waarom je eigenlijk zo moe bent. Hieronder een aantal oorzaken waar vermoeidheid vandaan kan komen.

Niet genoeg slaap

Als eerste en meest logische is het belangrijk om eens te kijken of je eigenlijk wel genoeg slaapt. Er wordt vaak gezegd dat je elke nacht 8 uur moet slapen om goed uitgerust wakker te worden. Ervaring vertelt ons dat dit echter voor iedereen verschillend is. De één is na een uur of 6 al uitgerust, de ander heeft misschien wel 10 uur slapen. Probeer eens goed naar je lichaam te luisteren en ga een aantal weken op tijd naar bed.

Eet voldoende

Je lichaam heeft voldoende brandstof nodig om te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig eet of je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen zul je dit merken aan vermoeiheid. Sla nooit je ontbijt over, zorg voor een gezond, afwisselend voedingspatroon. Eet gezonde tussendoortjes, denk aan fruit, om je energie op peil te houden.

Depressie of burn-out

Een depressie zorgt er niet alleen voor dat je psychisch niet lekker in je vel zit, het kan ook lichamelijk problemen met zich meebrengen. Vermoeidheid is er daar één van. Een burn-out kan alle energie uit je lichaam trekken. Een aantal burnout symptomen zijn niet meer op kunnen laden, concentratie- en geheugenklachten, slaapproblemen, piekeren, en gespannen zijn.

Koffie

Daar waar wij allemaal denken dat koffie je wakker en alert houdt kan een overdosis cafeïne juist het tegenovergestelde veroorzaken. Probeer minder koffie te drinken en wissel cola af met een andere frisdrank.

Allergie

Een voedselallergie kan je ook slaperig maken. Soms blijkt dat iemand al jarenlang een koemelk intolerantie heeft en hierdoor een uitgeput gevoel krijgt. Mocht je na het eten een dipje hebben, probeer dan eens wat voedsel weg te laten uit je dieet. Zo kun  je erachter komen of je ergens een intolerantie voor hebt die je vermoeidheid kan verzoorzaken.

Schildklier

Je schildklier regels je stofwisseling door het aanmaken van hormomen. Wanneer je schildklier te traag werkt produceert hij dus te weinig hormonen. Dit zorgt ervoor dat je een vermoeid gevoel hebt. Je kan dit laten testen bij de huisarts door een bloedonderzoek

Onregelmatig ritme

Wanneer je bijvoorbeeld onregelmatig werkt of gewoon op hele onregelmatige tijden slaapt kun je ook een verstoord ritme krijgen wat ervoor zorgt dat je vermoeid bent. Probeer, daar waar mogelijk, op een vast tijdstip naar bed te gaan en ook op een vast tijdstip weer op te staan.