In Nederland en België komen vele soorten muggen voor. Deze zijn gelukkig relatief ongevaarlijk, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Denk aan gezoem rondom je hoofd, jeukende muggenbeten en bloedvlekken op je muren. In Nederland en België heb je tientallen soorten muggen, waaronder vele soorten steekmuggen.

Niet schadelijk

Steekmuggen zuigen bloed. Dit is erg vervelend, want je houdt er jeukende en soms pijnlijke muggenbeten aan over. Sommige mensen zijn allergisch voor muggenbeten, waardoor ze met paarse bulten met hierop bijvoorbeeld een blaasje rondlopen. Als muggen bloed zuigen, kan dit ervoor zorgen dat ziektekiemen worden opgepikt die op een volgend slachtoffer worden overgebracht. Gelukkig komen er in Nederland en België geen ziektes meer voor die kunnen worden overgebracht door muggen. In andere landen is dit echter wel een probleem. Denk aan ziektes zoals dengue en chikungunya, die best ernstige symptomen kunnen hebben. Soms komen er exotische muggen voor in Nederland en België, bijvoorbeeld via internationaal transport. Zo ook incidenteel de tijgermug, die ziektes zoals dengue kan overbrengen. Gelukkig hebben dit soort muggen zich hier nooit kunnen vestigen. Een andere exotische mug die in Nederland en België leeft is de Aziatische bosmug, maar de kans is minimaal dat deze mug tropische ziektes kan overbrengen.

Wat kun je ertegen doen?

Ondanks dat muggenbeten van muggen in Nederland en België dus niet echt schadelijk kunnen zijn, is het toch erg vervelend om gebeten te worden door een mug. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om dit te voorkomen. Ten eerste kun je een vliegenraam aanschaffen zodat de muggen buiten blijven. Komen ze toch naar binnen, dan blijven ze in ieder geval ver uit de buurt van je bed vandaan als je een klamboe ophangt. Ook kun je jezelf insmeren met DEET. Dit middel doodt muggen niet, maar het houdt ze wel op afstand. Een andere tip: draag lange en wijde kleding. Muggen bijten namelijk door strakke kleding heen. Ook is wijde kleding een stuk luchtiger dan strakke kleding met warm weer. Mocht je toch een muggenbeet hebben opgelopen, krab dan niet aan de beet. Krabben zorgt er namelijk voor dat de jeuk erger wordt. Ook zorgt een open wondje ervoor dat de beet minder snel geneest. Blijf dus van een muggenbeet af of plak er een pleister op.