Gestoken of gebeten worden door een insect wordt door de meeste mensen als vervelend ervaren. De giftige stof die door een insectenbeet of steek in ons lichaam komt zorgt ervoor dat er een zwelling ontstaat en dat er soms rode vlekken op de huid ontstaan. Daarnaast ervaren mensen die gestoken of gebeten zijn meestal jeuk of pijn. Een insectenbeet zorgt niet alleen voor vervelende kwaaltjes, maar een insectenbeet kan ook gevaarlijk zijn. Een tekenbeet kan bijvoorbeeld de ziekte van Lyme veroorzaken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een tekenbeet kunt herkennen en wat je moet doen wanneer je een tekenbeet constateert. Dit om te voorkomen dat die kleine beet die zo onschuldig lijkt in het ergste geval uitgroeit tot chronische Lyme.

Wat is een teek?

Een teek behoort tot de insectenfamilie. Het is een klein, bruin-zwart insect dat er spinachtig uitziet. Teken komen in Nederland het hele jaar door voor, maar zijn extra actief in de maanden maart tot en met oktober. De favoriete plaatsen van teken zijn struiken, hoge grassen en heide. Teken komen dus veel voor in tuinen, parken, bossen en de duinen. Voornamelijk wandelaars en mensen die dol zijn op tuinieren zouden daarom extra alert moeten zijn op deze kleine beestjes.

Wat is de kans op een tekenbeet van een besmette teek?

Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland jaarlijks een miljoen mensen worden gebeten door een teek. Voordat je echter een extreme angst gaat ontwikkelen voor teken en nooit meer de straat op durft te gaan wil ik vermelden dat niet alle teken in Nederland de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Alleen teken die besmet zijn met de Borrelia bacterie kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Wageningen University heeft onderzoek gedaan naar het percentage teken dat de Borrelia bacterie heeft. Uit dit onderzoek blijkt dat 15,1 procent van de teken in Nederland deze bacterie bij zich draagt. Er is dus een kleine kans op een beet door een besmette teek.

Hoe herken ik een tekenbeet?

Een tekenbeet is in tegenstelling tot andere insectenbeten vaak pijnloos. De pijnloze beet zorgt ervoor dat veel mensen het niet opmerken dat ze gebeten zijn door een teek en daardoor de teek niet verwijderen. Tekenbeten komen voornamelijk voor op warme, vochtige plekken op het lichaam. Hierbij kun je denken aan de knieholtes, de oksels, de liezen, maar ook je bilspleet is niet veilig. Naast mensen hebben teken het ook voorzien op dieren. Controleer dus ook altijd je huisdieren op tekenbeten. Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat een tekenbeet altijd zorgt voor een rode ringvormige plek. Meestal is een rode vlek die niet groter is dan twee centimeter het symptoom van een tekenbeet, maar dit hoeft echter niet altijd. Het kan ook voorkomen dat er geen plek zichtbaar is op de huid na een tekenbeet. Wanneer de rode ringvormige plek groter wordt kan dit duiden op een beet van een besmette teek.

Wat kan ik doen bij een tekenbeet?

Wanneer je net gebeten bent door een teek dan heeft de teek zich vastgebeten in de huid. In dat geval is het belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen. Dit kan met een scherp pincet of een speciale tekentang. Gebruik dit hulpmiddel om zo dicht mogelijk bij de huid de teek vast te pakken. Na het verwijderen van de teek kunt u het wondje dat veroorzaakt is door de beet reinigen met alcohol of jodiumoplossing. Het is raadzaam om na de tekenbeet de plek van de beet in de gaten te houden. Wanneer de rode plek groter wordt dien je contact op te nemen met de huisarts.

Jezelf voorbereiden op steken en beten

Wil je goed voorbereid zijn op steken en beten van insecten, maar ook op andere vervelende situaties? Volg dan een EHBO cursus van G4S Veiligheids-trainingen op een van de locaties in Nederland. Zeker voor mensen in omgevingen met veel bossen en heide zoals in Ede is de EHBO cursus raadzaam.