In Nederland heeft een hartinfarct steeds minder vaak een fatale afloop. Er zijn de afgelopen jaren elk jaar duizenden mensen die een acuut infarct overleven, terwijl deze mensen voorheen hoogstwaarschijnlijk overleden zouden zijn.
Dit is gebleken uit cijfers van het CBS (centraal bureau voor de statistiek). De grootste oorzaak van dit fenomeen is dat er verbeterde behandelingen zijn, alvorens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.
Wanneer iemand een acuut hartinfarct heeft, kan er geen bloed meer naar een deel van het hart stromen. Dit wordt veroorzaakt door een verstopte slagader. Hierdoor kan het hart minder goed bloed pompen door het lichaam. Het is mogelijk dat het hart zelfs helemaal stopt met pompen.
Het afgelopen jaar stierven er in Nederland 3195 mensen aan een acuut hartinfarct. Dat aantal was in het jaar 2000 twee keer zo veel. Er waren in de jaren 90 jaarlijks 15.000 Nederlanders die door een hartinfarct overleden. Het jaarlijks aantal overledenen aan een hartinfarct in de jaren 70 en 80 lag zelfs op 20.000.
Door behandelingen is het aantal doden door een hartinfarct aanzienlijk lager. Er worden steeds mensen na een hartinfarct gedotterd, daarnaast zijn er ook veel ontwikkelingen op het gebied van medicijnen.
Niet alleen in Nederland daalt het aantal doden door een hartinfarct. Ook in Duitsland zijn bijvoorbeeld de aantallen gedaald. Er stierven in Duitsland in het jaar 2011 55.286 mensen aan een hartinfarct. Twee jaar daarvoor was dat nog 60.000. In het jaar 2000 was dat aantal zelfs 73.265. Ook in Engeland, Denemarken, Zweden, Ierland, Noorwegen, Finland, Tsjechie, Portugal, Spanje en Oostenrijk zijn het aantal mensen die aan jaarlijks een hartinfarct zijn overleden gedaald.